2 Comments

 1. Lidwien says

  Goed artikel, maar mis wat je concreet kan doen als consument. Telkens credo’s als “koop geen producten met palmolie”, maar de stof aam komt in zoveel varianten voor dat je t niet meer weet. Kan er niet concrete lijst worden gemaakt welke producten ik niet moet kopen?

  • Leontien Aarnoudse says

   Beste Lidwien,
   Op het etiket van de levensmiddelen hier in het schap kun je checken of er palmolie in zit. Het vet vind je met name in geraffineerd voedsel, eten dat bewerkt wordt in de fabriek. Maar niet alleen. Zo bevatte de ambachtelijk gebakken stroopwafel die ik warm kocht op de markt, ook palmolie omdat het in de gebruikte margarine zat.
   Het is de vraag of het niet meer kopen van producten met palmolie de juiste oplossing is. Zo heeft palmolie een hogere opbrengst per hectare dan bijvoorbeeld zonnebloem- of raapzaadolie (waardoor je minder grond nodig hebt). Bovendien zit palmolie zit niet enkel in koekjes, margarine en pindakaas. Maar liefst 45% van alle geproduceerde palmolie gaat naar biobrandstof. De bal ligt dan ook niet alleen bij consumenten, maar ook bij bedrijven en overheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *